Lasagne bolognese



PRZEPIS Z KWESTIA SMAKU

Składniki:
 15 płatów lasagne, ok. 9x17 cm (gotowych lub z przepisu na dole strony),
 sos boloński z poniższego przepis,
 sos beszamelowy z poniższego przepisu,
 150 g tartego parmezanu

Sos boloński:
 3 łyżki oliwy,
 1 cebula,
 2 łodygi selera naciowego,
 1 marchewka,
 150 g pancetty lub boczku (krojonego w paski, lekko wędzonego),
 250 g mielonego mięsa wieprzowego (np. łopatki),
 250 g mielonego mięsa wołowego (np. łopatki),
 1 szklanka białego lub czerwonego wina,
 140 g (4 łyżki) koncentratu pomidorowego,
 1 szklanka gorącego bulionu wołowego,
 1 puszka (400 g) passaty pomidorowej,
 sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Sos beszamelowy:
 4 łyżki masła,
 3 łyżki mąki,
 650 ml mleka,
 sól,
 szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:
  • Sos boloński: na oliwie, w większym garnku, zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać posiekany w drobną kosteczkę seler naciowy oraz startą marchewkę (warzywa można też rozdrobnić w malakserze). Obsmażyć, następnie przesunąć na bok i w wolne miejsce włożyć pokrojony w drobną kosteczkę boczek. Zrumienić i wymieszać z warzywami. Przesunąć wszystko na bok garnka i partiami wkładać mięso: włożyć 1/3 część mięsa i obsmażyć mieszając co chwilę, aż zmieni kolor z czerwonego na brązowy. Następnie wymieszać z warzywami i boczkiem, przesunąć na bok, powtórzyć z resztą mięsa.
  • Wlać wino i gotować na średnim ogniu przez 3 minuty, dodać gorący bulion wymieszany z koncentratem pomidorowym, zagotować, dodać passatę pomidorową. Doprawić solą i pieprzem. Przykryć i gotować na małym ogniu2 godziny (można dłużej). Od czasu do czasu zamieszać.
  • Sos beszamelowy: w średnim garnku dobrze rozgrzać masło, dodać mąkę i smażyć przez około 2 minuty ciągle mieszając. Stopniowo wlewać mleko cały czas energicznie mieszając aż sos będzie gładki. Gotować na wolnym ogniu przez kilka minut. Odstawić z ognia, doprawić solą i gałką muszkatołową.
  • Lasagne bolognese: Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (grzanie góra-dół bez termoobiegu). Przygotować żaroodporną formę o wymiarach około 19 x 27 cm. Wysmarować ją masłem, wlać i rozprowadzić ok. 100 ml sosu beszamelowego, ułożyć pierwszą warstwę płatów lasagne (mogą nieznacznie na siebie nachodzić).
  • Na płatach lasagne rozprowadzić warstwę sosu bolońskiego, następnie polać sosem beszamelowym i posypać parmezanem. Powtórzyć jeszcze 4-krotnie. Tak złożoną lasagne włożyć do piekarnika i piec 45 minut (w połowie czasu pieczenia przykryć folią aluminiową). Po wyjęciu z piekarnika odczekać 5 minut przed porcjowaniem. 

Oryginalne wykonanie z www.kwestiasmaku.com

MOJA OPINIA: lasagne wymaga około 3 h pracy, zabiera trochę czasu ale wykonanie jej nie jest trudne. Zamiast passaty pomidorowej dałam pomidory w puszce już pokrojone i też wyszło ok. Opłaca się poświęcić na nią tyle czasu, jest smaczna i można ją odgrzać na drugi dzień. Daję 4, bo płaty makaronu są twardawe dlatego sugeruję żeby piec ją 10 minut dłużej. Jej konsystencja jest ok.

MOJA OCENA: 4


Lasagne, www.sprawdzamyprzepisy.pl


Komentarze