Kotlety mielone z jajek



PRZEPIS Z POEZJA SMAKU

Składniki:
  • 8 jajek (6 ugotowanych i 2 surowe),
  • 1 duża cebula,
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku (można zastąpić pietruszką),
  • 3-4 łyżki tartego żółtego sera,
  • 4 łyżki bułki tartej lub kaszy manny,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia,
  • bułka tarta do obtoczenia
Przygotowanie:
  • Ugotować sześć jajek na twardo i pokroić w drobną kostkę bądź przemielić przez maszynkę do mielenia mięsa.
  • Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć.
  • Do jajek dodać cebulę, starty ser, szczypiorek,  bułkę tartą i wbijamy dwa surowe jajka. Dodajemy sól i pieprz, dokładnie mieszamy.
  • Formujemy kotlety z masy, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron jak tradycyjne kotlety.
Oryginalne wykonanie z www.poezja-smaku.pl

MOJA OPINIA:  jak byłam dzieckiem uwielbiałam te kotlety i nadal uwielbiam. Są smaczne i niepozorne. Łatwe do przygotowania i tanie. Można pominąć dodatek żółtego sera. Najlepsze, kiedy jajka przemieli się przez maszynkę. Polecam!

MOJA OCENA: 5


Kotlety z jajek, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com


Komentarze