PRZEPIS Z EKSPERYMENTALNIE
Składniki:
- 200g mąki pszennej,
- 140g mąki żytniej chlebowej (typ 720),
- 80g masła,
- 1 łyżeczka brązowego cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 1łyżeczka sody oczyszczonej,
- 100 g sera żółtego,
- 1/2 szklanki zimnej wody,
- ulubione przyprawy,
- białko do posmarowania krakersów
Przygotowanie:
- Ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach.
- Do miski dodać wszystkie składniki i połączyć mikserem z hakiem. Miksować do momentu otrzymania gładkiego i elastycznego ciasta.
- Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na minimum godzinę.
- Po tym czasie ciasto podzielić na 4 części i każdą bardzo cienko rozsmarować (im cieniej tym lepiej, ciasto może nawet lekko prześwitywać). Każdy placek pokroić na kwadraty lub romby i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Krakersy ponakłuwać widelcem przed pieczeniem, posmarować jajkiem i posypać ulubionymi przyprawami, np.sól czosnkowa, papryka ostra i wędzona.
- Piec ok.8 minut w temperaturze 200 st. Celsjusza.
![]() |
| Oryginalne wykonanie z www.eksperymentalnie.com |
MOJA OPINIA: tym razem przepis z tego bloga okazał się dobry (no to co krówki). Krakersy robi się szybko, są smaczne. Można dodać jakie się chce przyprawy i dostosować przekąskę do swojego upodobania. Ja robiłam swoje z mąką żytnią razową coby było zdrowiej;)
MOJA OCENA: 4,5
| Domowe krakersy, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com |

Komentarze
Prześlij komentarz