Domowe krakersy serowe




PRZEPIS Z EKSPERYMENTALNIE

Składniki:
  • 200g mąki pszennej,
  • 140g mąki żytniej chlebowej (typ 720),
  • 80g masła,
  • 1 łyżeczka brązowego cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 100 g sera żółtego,
  • 1/2 szklanki zimnej wody,
  • ulubione przyprawy,
  • białko do posmarowania krakersów

Przygotowanie:
  • Ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  • Do miski dodać wszystkie składniki i połączyć mikserem z hakiem. Miksować do momentu otrzymania gładkiego i elastycznego ciasta.
  • Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na minimum godzinę.
  • Po tym czasie ciasto podzielić na 4 części i każdą bardzo cienko rozsmarować (im cieniej tym lepiej, ciasto może nawet lekko prześwitywać). Każdy placek pokroić na kwadraty lub romby i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Krakersy ponakłuwać widelcem przed pieczeniem, posmarować jajkiem i posypać ulubionymi przyprawami, np.sól czosnkowa, papryka ostra i wędzona.
  • Piec ok.8 minut w temperaturze 200 st. Celsjusza.

Oryginalne wykonanie z www.eksperymentalnie.com


MOJA OPINIA:  tym razem przepis z tego bloga okazał się dobry (no to co krówki). Krakersy robi się szybko, są smaczne. Można dodać jakie się chce przyprawy i dostosować przekąskę do swojego upodobania. Ja robiłam swoje z mąką żytnią razową coby było zdrowiej;)

MOJA OCENA: 4,5

Domowe krakersy, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com


Komentarze