Babeczki marchewkowe



PRZEPIS Z SŁODKIE FANTAZJE

Składniki:
  • 240 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 180 ml oleju,
  • 100 g cukru,
  • 2 jaja,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika,
  • szczypta soli,
  • 200 g tartej marchewki
Polewa:
  • 160 g serka śmietankowego (może być kanapkowy),
  • 200 g cukru pudru,
  • łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:
  • Mąkę wymieszać z proszkiem i sodą, odstawić na bok. W drugim naczyniu wymieszać olej z cukrem. Następnie dodawać po 1 jajku, dalej mieszając (najwygodniej trzepaczką/ubijaczką). Dodać mąkę, przyprawy, startą skórkę pomarańczową. Wymieszać drewnianą łyżką do połączenia się składników. Dodać startą marchewkę, ponownie krótko wymieszać.
  • Ciasto nałożyć do papilotek, do 2/3 wysokości. Piec około 15-20 minut w temperaturze 200 °C (piekę z termoobiegiem).
  • Gotowe muffinki studzić na kratce
  • Serek utrzeć mikserem lub drewnianą łyżką z cukrem pudrem i sokiem z cytryny, aż masa będzie gładka i jednolita.
  • Gotowe babeczki posmarować polewą.
Oryginalne wykonanie z www.slodkiefantazje.pl

MOJA OPINIA: przepis jest niestety mało precyzyjny, nie było podanej ilości sody i proszku do pieczenia, dałam więc po łyżeczce. W spisie składników nie napisano, że potrzebna jest skórka z pomarańczy toteż dodałam z cytryny. Babeczek wyszło mi 13 sztuk, piekłam je 13 minut bez termoobiegu. Przygotowuje się je szybko i prosto. Mają dobrą konsystencję, jednak są baardzo słodkie. Dobre dla łasuchów;) Polewa za to jest genialna.

MOJA OCENA: 4

Babeczki marchewkowe, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com


Komentarze