PRZEPIS Z SŁODKIE FANTAZJE
Składniki:
- 240 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka sody,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 180 ml oleju,
- 100 g cukru,
- 2 jaja,
- łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika,
- szczypta soli,
- 200 g tartej marchewki
Polewa:
- 160 g serka śmietankowego (może być kanapkowy),
- 200 g cukru pudru,
- łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
- Mąkę wymieszać z proszkiem i sodą, odstawić na bok. W drugim naczyniu wymieszać olej z cukrem. Następnie dodawać po 1 jajku, dalej mieszając (najwygodniej trzepaczką/ubijaczką). Dodać mąkę, przyprawy, startą skórkę pomarańczową. Wymieszać drewnianą łyżką do połączenia się składników. Dodać startą marchewkę, ponownie krótko wymieszać.
- Ciasto nałożyć do papilotek, do 2/3 wysokości. Piec około 15-20 minut w temperaturze 200 °C (piekę z termoobiegiem).
- Gotowe muffinki studzić na kratce
- Serek utrzeć mikserem lub drewnianą łyżką z cukrem pudrem i sokiem z cytryny, aż masa będzie gładka i jednolita.
- Gotowe babeczki posmarować polewą.
| Oryginalne wykonanie z www.slodkiefantazje.pl |
MOJA OPINIA: przepis jest niestety mało precyzyjny, nie było podanej ilości sody i proszku do pieczenia, dałam więc po łyżeczce. W spisie składników nie napisano, że potrzebna jest skórka z pomarańczy toteż dodałam z cytryny. Babeczek wyszło mi 13 sztuk, piekłam je 13 minut bez termoobiegu. Przygotowuje się je szybko i prosto. Mają dobrą konsystencję, jednak są baardzo słodkie. Dobre dla łasuchów;) Polewa za to jest genialna.
MOJA OCENA: 4
| Babeczki marchewkowe, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz