Pstrąg z grilla




PRZEPIS Z BERNIKA

Składniki:
  • pstrąg 3 sztuki,
  • oliwa 50 ml,
  • skórka z cytryny,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • sól morska ok 1 łyżeczki,
  • pieprz czarny świeżo zmielony,
  • kurkuma 1/4 łyżeczki,
  • natka pietruszki łyżeczka,
  • koperek suszony łyżeczka,
  • zielona cześć dymki,
  • czosnek ząbek,
  • kolendra łyżeczka ziaren,
  • cebula,
  • cytryna,
  • lubczyk kilka gałązek.

Przygotowanie:
  • Najpierw marynata. Drobno posiekać dymke, natkę pietruszki, zetrzeć skórke z cytryny na drobnych oczkach.Wymieszać bardzo dokładnie razem oliwe, sól, pieprz, skórkę cytrynową, natkę pietruszki, dymkę, koperek, kurkume, sok z 1/2 cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę, paprykę, kolendrę. Ryby opłukałam, osuszyłam i natarłam marynatą w środku i z zewnątrz. Tak przygotowane ryby odkłożyć na godzine w chłodne miejsce.
  • Cebule i cytrynę pokroić w plasterki. Do środka ryby włożyć po kilka plasterków cebuli i cytryny, kilka gałązek lubczyku. Ryby włożyć do specjalnych kratek do pieczenia ryb na grillu i położyć pstrągi na dobrze rozgrzany grill. W trakcie pieczenia smarować pozostałą marynatą. Ryby grillować ok 20 minut, w trakcie pieczenia należy raz odwrócić.

Oryginalne wykonanie z www.mojkulinarnypamietnik.blogspot.com

MOJA OPINIA: marynata bardzo dobra, pstrąga robiłam na patelni grillowej i wyszedł przepyszny. Delikatny i aromatyczny. Nie za kwaśny, bardzo dobry. Na patelni był gotowy w 10 minut, przewracałam go na drugą stronę dwa razy, żeby piekł się równomiernie. Polecam ten przepis. Szczególnie dobry na obiad w takie upalne dni jak ostatnio.

MOJA OCENA: 5

Pstrąg z grilla, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com



Komentarze

Prześlij komentarz