PRZEPIS Z BERNIKA
Składniki:
- pstrąg 3 sztuki,
- oliwa 50 ml,
- skórka z cytryny,
- sok z 1/2 cytryny,
- sól morska ok 1 łyżeczki,
- pieprz czarny świeżo zmielony,
- kurkuma 1/4 łyżeczki,
- natka pietruszki łyżeczka,
- koperek suszony łyżeczka,
- zielona cześć dymki,
- czosnek ząbek,
- kolendra łyżeczka ziaren,
- cebula,
- cytryna,
- lubczyk kilka gałązek.
Przygotowanie:
- Najpierw marynata. Drobno posiekać dymke, natkę pietruszki, zetrzeć skórke z cytryny na drobnych oczkach.Wymieszać bardzo dokładnie razem oliwe, sól, pieprz, skórkę cytrynową, natkę pietruszki, dymkę, koperek, kurkume, sok z 1/2 cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę, paprykę, kolendrę. Ryby opłukałam, osuszyłam i natarłam marynatą w środku i z zewnątrz. Tak przygotowane ryby odkłożyć na godzine w chłodne miejsce.
- Cebule i cytrynę pokroić w plasterki. Do środka ryby włożyć po kilka plasterków cebuli i cytryny, kilka gałązek lubczyku. Ryby włożyć do specjalnych kratek do pieczenia ryb na grillu i położyć pstrągi na dobrze rozgrzany grill. W trakcie pieczenia smarować pozostałą marynatą. Ryby grillować ok 20 minut, w trakcie pieczenia należy raz odwrócić.
Oryginalne wykonanie z www.mojkulinarnypamietnik.blogspot.com |
MOJA OPINIA: marynata bardzo dobra, pstrąga robiłam na patelni grillowej i wyszedł przepyszny. Delikatny i aromatyczny. Nie za kwaśny, bardzo dobry. Na patelni był gotowy w 10 minut, przewracałam go na drugą stronę dwa razy, żeby piekł się równomiernie. Polecam ten przepis. Szczególnie dobry na obiad w takie upalne dni jak ostatnio.
MOJA OCENA: 5
Pstrąg z grilla, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com |
ciesze się że smakowało.
OdpowiedzUsuń