Makaron z wołowiną




PRZEPIS Z MAGAZYN KUCHNIA


Składniki, 2 porcje:
  • 150 g wołowiny,
  • 200 g makaronu,
  • pół marchewki,
  • pół pora,
  • 2 łyżki oleju sezamowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szczypiorek wraz z cebulką,
  • 1 łyżeczka startego imbiru,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • łyżka sosu wocerstershire,
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru

Przygotowanie:
  • Gotować makaron około 5 minut, przelać zimną wodą i odsączyć.
  • Rozgrzać wok, wlać olej. Smażyć wołowinę 3-4 minuty mieszając od czasu do czasu.
  • Dodać czosnek i imbir i smażyć przez kolejne kilkanaście sekund.
  • Dodać marchewkę, cebulę, selera i smażyć przez następne 2 minuty.
  • Dodać cukier oraz sosy, smażyć przez minutę.
  • Do woka włożyć makaron i smażyć aż się podgrzeje.
  • Na koniec doprawić olejem sezamowym oraz dodatkowym sosem sojowym.


Oryginalne wykonanie z www.magazyn-kuchnia.pl

MOJA OPINIA:  bardzo fajne i szybkie danie. Jeśli nie ma się sosu wocerstershire można sobie go darować. Czosnek i imbir oraz sos sojowy robią swoje. W oryginale użyto spaghetti , ja użyłam makaronu chińskiego - jest pyszny. Wołowina mięciutka i smaczna.

MOJA OCENA: 5

Makaron z wołowiną, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com

Komentarze