Makaron sojowy z wieprzowiną




PRZEPIS Z JADŁOPISALNIA


Składniki:
  • opakowanie cienkiego makaronu sojowego
  • 25 dag schabu wieprzowego lub polędwicy
  • kilka suszonych chińskich grzybów Mun
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru
  • 4-5 dymek
  • 1 łyżeczka suszonych płatków chili
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki wina ryżowego lub wytrawnej sherry
  • szklanka bulionu drobiowego
  • olej arachidowy lub roślinny

Przygotowanie:
  • Grzyby zalać gorącą wodą i odstawić na 20 minut, odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki
  • Makaron przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu, odcedzić i pokroić na krótsze kawałki
  • Mięso pokroić w cienkie, niezbyt długie paski. Zalać je ciemnym sosem sojowym, winem ryżowym, dodać czosnek, imbir i suszone chili. Dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut
  • Do rozgrzanego woka lub głębokiej patelni wlać 2 łyżki oleju, dodać mięso oraz grzyby i smażyć mieszając przez 3 minuty
  • Dodać pokrojoną dymkę, smażyć kolejną minutę
  • 3/4 szklanki wystudzonego bulionu wymieszać z mąką ziemniaczaną i dolać do mięsa, podgrzewać przez minutę
  • Dodać makaron, jasny sos sojowy i smażyć chwilę razem mieszając (jeśli danie będzie za gęste, dolać resztę bulionu lub wody)
  • Podawać posypane posiekaną kolendrą lub natką pietruszki


Oryginalne wykonanie z www.jadlopisalnia.pl


MOJA OPINIA:  danie jest za ostre. W zasadzie jedyny smak jaki ma to ostry, nic więcej. 3 ząbki czosnku, chili, imbir - to za wiele. Gdyby dać 2 ząbki czosnku i mniej chili, wzbogacić potrawę o więcej warzyw (słupki marchewki, por, ewentualnie kapusta pekińska) byłaby smaczniejsza. Nie mogę narzekać na mięso. Użyłam polędwicy wieprzowej - rozpływała się w ustach. Takie dania są bardzo dobre - w tym przypadku trzeba zmodyfikować przepis.

MOJA OCENA: 3









Komentarze