PRZEPIS Z KWESTIA SMAKU
Składniki, 4 porcje:
- 4 łyżki masła,
- 1 łyżka oliwy extra vergine,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 100 g ryżu do risotto (arborio),
- przyprawy: 1 łyżeczka suszonego tymianku, 1/2 łyżeczki suszonego estragonu, 1/3 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/3 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego,
- 100 g kurek,
- 1 podłużna czerwona papryka,
- 1 cukinia, ok. 300 g,
- 70 ml białego lub różowego wina,
- 1 duży pomidor malinowy,
- ok. 500 ml bulionu,
- 100 g sera gorgonzola,
- 4 łyżki tartego parmezanu lub grana padano
Przygotowanie:
- W garnku roztopić 2 łyżki masła z 1 łyżką oliwy, dodać pokrojoną w kosteczki cebulę i zeszklić ją co chwilę mieszając. Dodać pokrojony na cienkie plasterki czosnek i jeszcze chwilę razem podsmażyć.
- Wsypać ryż oraz przyprawy i smażyć przez minutę mieszając.
- Dodać opłukane i osuszone kurki (nie trzeba ich kroić), pokrojoną w kostkę paprykę a po minucie smażenia dodać pokrojoną w kosteczkę cukinię. Smażyć wszystko przez około 2 minuty. Dodać wino i odparować, dodać obranego i pokrojonego w kosteczkę pomidora i smażyć jeszcze przez 1-2 minuty.
- Gotować risotto przez kilkanaście minut wlewając stopniowo bulion, po około pół szklanki, co chwilę zamieszać. Na koniec dodać rozdrobniony ser gorgonzola i wymieszać. Odstawić z ognia i odczekać 1 minutę. Dodać pozostałe 2 łyżki masła, parmezan, wymieszać i zaraz podawać.
![]() |
Oryginalne wykonanie z www.kwestiasmaku.pl |
MOJA OPINIA: przepisy z tego bloga są oryginalne i dania zawsze mają taki inny smak. Są dania, które z kwestii smaku uwielbiam, ale są takie, których nie chcę pamiętać (choć ich dużo, dużo mniej). Risotto z tego przepisu ma oryginalny, mocno serowy aromat. Na początku zaskakuje smakiem, ale w trakcie jedzenia staje się trochę mdłe. Nie jest niedobre, polecam je przyrządzić, jednak czegoś w nim brakuje. Głównie nie podoba mi się konsystencja dania, bo robiłam jak w przepisie, a raczej wyszła papka niż risotto. Osoby, które lubią gorgonzolę muszą spróbować. A jak już będą próbowały to niech zmniejszą o połowę ilość dolewanego bulionu - to powinno uratować konsystencję. Przepis podobno na 4 osoby - moim zdaniem góra 3. Danie jest dość czasochłonne w przygotowaniu.
MOJA OCENA: 4
Risotto z kurkami, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz