Letnie risotto z warzywami





PRZEPIS Z KWESTIA SMAKU

Składniki, 4 porcje:

  •  4 łyżki masła,
  • 1 łyżka oliwy extra vergine,
  •  1 cebula,
  •  1 ząbek czosnku,
  •  100 g ryżu do risotto (arborio),
  •  przyprawy: 1 łyżeczka suszonego tymianku, 1/2 łyżeczki suszonego estragonu, 1/3 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/3 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego,
  •  100 g kurek,
  •  1 podłużna czerwona papryka,
  •  1 cukinia, ok. 300 g,
  •  70 ml białego lub różowego wina,
  •  1 duży pomidor malinowy,
  •  ok. 500 ml bulionu,
  •  100 g sera gorgonzola,
  •  4 łyżki tartego parmezanu lub grana padano

Przygotowanie:

  • W garnku roztopić 2 łyżki masła z 1 łyżką oliwy, dodać pokrojoną w kosteczki cebulę i zeszklić ją co chwilę mieszając. Dodać pokrojony na cienkie plasterki czosnek i jeszcze chwilę razem podsmażyć.
  • Wsypać ryż oraz przyprawy i smażyć przez minutę mieszając.
  • Dodać opłukane i osuszone kurki (nie trzeba ich kroić), pokrojoną w kostkę paprykę a po minucie smażenia dodać pokrojoną w kosteczkę cukinię. Smażyć wszystko przez około 2 minuty. Dodać wino i odparować, dodać obranego i pokrojonego w kosteczkę pomidora i smażyć jeszcze przez 1-2 minuty.
  • Gotować risotto przez kilkanaście minut wlewając stopniowo bulion, po około pół szklanki, co chwilę zamieszać. Na koniec dodać rozdrobniony ser gorgonzola i wymieszać. Odstawić z ognia i odczekać 1 minutę. Dodać pozostałe 2 łyżki masła, parmezan, wymieszać i zaraz podawać. 

Oryginalne wykonanie z www.kwestiasmaku.pl

MOJA OPINIA:  przepisy z tego bloga są oryginalne i dania zawsze mają taki inny smak. Są dania, które z kwestii smaku uwielbiam, ale są takie, których nie chcę pamiętać (choć ich dużo, dużo mniej). Risotto z tego przepisu ma oryginalny, mocno serowy aromat. Na początku zaskakuje smakiem, ale w trakcie jedzenia staje się trochę mdłe. Nie jest niedobre, polecam je przyrządzić, jednak czegoś w nim brakuje. Głównie nie podoba mi się konsystencja dania, bo robiłam jak w  przepisie, a raczej wyszła papka niż risotto. Osoby, które lubią gorgonzolę muszą spróbować. A jak już będą próbowały to niech zmniejszą o połowę ilość dolewanego bulionu - to powinno uratować konsystencję. Przepis podobno na 4 osoby - moim zdaniem góra 3. Danie jest dość czasochłonne w przygotowaniu.

MOJA OCENA: 4


Risotto z kurkami, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com




Komentarze