PRZEPIS Z UGOTOWANI
Składniki:
- 4 filety z kurczaka,
- 8 ząbków czosnku,
- 4 łyżeczki startego imbiru,
- 4 łyżki ciemnego sosu sojowego,
- 1 łyżka sosu ostrygowego,
- pół łyżeczki sproszkowanego chili,
- 4 łyżeczki sproszkowanej kolendry,
- 4 łyżeczki sproszkowanego kminu rzymskiego,
- 4 łyżeczki kurkumy,
- 4 łyżki oleju arachidowego,
- olej,
- sok z całej limonki.
Przygotowanie:
- Filety z kurczaka kroimy w kostkę.
- Czosnek ścieramy na tarce. W misce łączymy wszystkie składniki.
- Do marynaty dodajemy kurczaka i zostawiamy w lodówce na całą noc.
- Następnego dnia nabijamy kurczaka na patyczki i smażymy na patelni grillowej.
![]() |
| Oryginalne wykonanie z www.ugotowani.tvn.pl |
MOJA OPINIA: dla mnie ten kurczak jest niejadalny. Masa, która zostaje z marynaty oblepia kawałki kurczaka i jedząc je - jemy sproszkowaną kurkumę i inne przyprawy - zjadamy ten osad. Smak nie jest wyszukany, a zbyt intensywny, momentami gorzki. Dominuje kolendra i kurkuma. Robiłam kurczaka w piekarniku - był miękki i soczysty oraz ładnie wyglądał. Nie polecam. Koniecznie muszę poszukać innego przepisu na takiego kurczaka.
MOJA OCENA: 1
| Kurczak Satay, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com |

Komentarze
Prześlij komentarz