Kurczak Satay



PRZEPIS Z UGOTOWANI


Składniki:
  • 4 filety z kurczaka,
  • 8 ząbków czosnku,
  • 4 łyżeczki startego imbiru,
  • 4 łyżki ciemnego sosu sojowego,
  • 1 łyżka sosu ostrygowego,
  • pół łyżeczki sproszkowanego chili,
  • 4 łyżeczki sproszkowanej kolendry,
  • 4 łyżeczki sproszkowanego kminu rzymskiego,
  • 4 łyżeczki kurkumy,
  • 4 łyżki oleju arachidowego,
  • olej,
  • sok z całej limonki.

Przygotowanie:
  • Filety z kurczaka kroimy w kostkę.
  • Czosnek ścieramy na tarce. W misce łączymy wszystkie składniki.
  • Do marynaty dodajemy kurczaka i zostawiamy w lodówce na całą noc.
  • Następnego dnia nabijamy kurczaka na patyczki i smażymy na patelni grillowej. 

Oryginalne wykonanie z www.ugotowani.tvn.pl


MOJA OPINIA:  dla mnie ten kurczak jest niejadalny. Masa, która zostaje  z marynaty oblepia kawałki kurczaka i jedząc je - jemy sproszkowaną kurkumę i inne przyprawy - zjadamy ten osad. Smak nie jest wyszukany, a  zbyt intensywny, momentami gorzki. Dominuje kolendra i kurkuma. Robiłam kurczaka w piekarniku - był miękki i soczysty oraz ładnie wyglądał. Nie polecam. Koniecznie muszę poszukać innego przepisu na takiego kurczaka.

MOJA OCENA: 1

Kurczak Satay, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com

Komentarze