Kokosowe Rafaello bez cukru i tłuszczu



PRZEPIS Z FACEBOOK

Składniki, 20 kuleczek:
  • 1 duży dojrzały banan,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
  • 6 dużych łyżek płatek owsianych,
  • 100 g wiórek kokosowych (plus 30 g do panierki),
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • opcjonalnie: 2 łyżki likieru kokosowego

Przygotowanie:
  • W misce rozgnieść banana razem z jajkiem.
  • Dodać płatki owsiane i wiórki kokosowe i wymieszać.
  • Dodać jogurt i likier kokosowy.
  • Na koniec dosypać mąki.
  • Kuleczki ugniatać w wilgotnych dłoniach i obtaczać w wiórkach.
  • Piec około 20 minut w temperaturze 170 stopni C.

Oryginalne wykonanie z www.facebook.com/najprostszeprzepisy

MOJA OPINIA: kuleczki w rzeczywistości wyglądają trochę inaczej niż na pierwotnej fotografii. Wychodzi ich faktycznie około 20. Piekłam je krócej - bo około 15 minut, nie 20. W smaku nie przypominają Rafaello. Są mocno bananowe, miękkie i mało słodkie. Smaczne, ale coś im brakuje. Faktycznie nie mają w sobie cukru i tłuszczu, jako przekąska do herbaty są ok. Robi się je szybko, nie potrzeba wielu składników.

MOJA OCENA: 4

Kokosowe Rafaello, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com


Komentarze