PRZEPIS Z KOWALSKI GOTUJE
Składniki na 4 osoby:
- Makaron razowy spaghetti 400g
- Filet z udek kurczaka (może być pierś) 400g
- Jeden duży bakłażan
- Jedna limetka
- Papryczka chili bez pestek (chyba, że lubicie ostre)
- Łyżka posiekanego imbiru
- Posiekane dwa ząbki czosnku
- Drobno pokrojona garstka zielonej cebulki
- Olej do smażenia
- Duża łyżka cukru (najlepiej brązowego)
- Dwie łyżki jasnego sosu sojowego
- Sól i pieprz do smaku
- Olej sezamowy (opcjonalnie ale...)
Przygotowanie:
- Kurczaka myjemy i kroimy w dość cienkie paski. Mieszamy utartą skórkę z limetki, siekane chili, łyżkę sosu sojowego, połowę imbiru, sok z połowy limetki i marynujemy w nich kurczaka.
- Bakłażana myjemy i kroimy jak na grube frytki, lekko solimy odkładamy na durszlak by puścił sok (około 15 minut).
- Gotujemy makaron w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Na dużej patelni lub w woku rozgrzewamy trzy łyżki oleju i smażymy bakłażana na rumiano, zdejmujemy go z ognia i wrzucamy na durszlak. Na tej samej patelni wlewamy trochę oleju i smażymy kurczaka z marynatą, od czasu do czasu mieszając. Po jakiś 3-4 minutach dodajemy bakłażana, czosnek, resztę imbiru, zieloną cebulkę sok z drugiej połowy limetki, sos sojowy i cukier. Wszystko razem mieszamy i chwilę smażymy na największym ogniu tuż przed końcem polewamy łyżką oleju sezamowego i mieszamy (jak chcecie to doprawcie do smaku solą i pieprzem). Teraz tylko makaron na talerze i nakładamy kurczaka z bakłażanem.
- Wszystko można ozdobić odrobiną siekanej zielonej cebulki i olejem sezamowym.
![]() | |
|
MOJA OPINIA: danie ma oryginalny, idealnie wyważony smak - delikatnie pikantno-kwaśny. Jest proste do przygotowania. Jedynie wygląda inaczej niż na pierwotnej fotografii.
MOJA OCENA: 5
Makaron razowy z kurczakiem, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz