Makaron razowy z kurczakiem i bakłażanem



PRZEPIS Z KOWALSKI GOTUJE


Składniki na 4 osoby:

  • Makaron razowy spaghetti 400g
  • Filet z udek kurczaka (może być pierś) 400g
  • Jeden duży bakłażan
  • Jedna limetka
  • Papryczka chili bez pestek (chyba, że lubicie ostre)
  • Łyżka posiekanego imbiru
  • Posiekane dwa ząbki czosnku
  • Drobno pokrojona garstka zielonej cebulki
  • Olej do smażenia
  • Duża łyżka cukru (najlepiej brązowego)
  • Dwie łyżki jasnego sosu sojowego
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej sezamowy (opcjonalnie ale...)

Przygotowanie:
  • Kurczaka myjemy i kroimy w dość cienkie paski. Mieszamy utartą skórkę z limetki, siekane chili, łyżkę sosu sojowego, połowę imbiru, sok z połowy limetki i marynujemy w nich kurczaka.
  • Bakłażana myjemy i kroimy jak na grube frytki, lekko solimy odkładamy na durszlak by puścił sok (około 15 minut). 
  • Gotujemy makaron w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
  • Na dużej patelni lub w woku rozgrzewamy trzy łyżki oleju i smażymy bakłażana na rumiano, zdejmujemy go z ognia i wrzucamy na durszlak. Na tej samej patelni wlewamy trochę oleju i smażymy kurczaka z marynatą, od czasu do czasu mieszając. Po jakiś 3-4 minutach dodajemy bakłażana, czosnek, resztę imbiru, zieloną cebulkę sok z drugiej połowy limetki, sos sojowy i cukier. Wszystko razem mieszamy i chwilę smażymy na największym ogniu tuż przed końcem polewamy łyżką oleju sezamowego i mieszamy (jak chcecie to doprawcie do smaku solą i pieprzem). Teraz tylko makaron na talerze i nakładamy kurczaka z bakłażanem. 
  • Wszystko można ozdobić odrobiną siekanej zielonej cebulki i olejem sezamowym.

Oryginalne wykonanie z www.kowalskigotuje.blogspot.com


MOJA OPINIA:  danie ma oryginalny, idealnie wyważony smak - delikatnie pikantno-kwaśny. Jest proste do przygotowania. Jedynie wygląda inaczej niż na pierwotnej fotografii. 

MOJA OCENA: 5



Makaron razowy z kurczakiem, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com

Komentarze