Czas na ciasto z owocami. Smaczne, maślane i rozpływające się w ustach.
Składniki:
(1 dl= 100 ml)
- 5 dl mąki
- 2 dl cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko, lekko rozmącone
- 1 ½ dl mleka
- 100g masła, miękkiego
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- 4 dl świeżych lub mrożonych owoców (jagody, maliny,jeżyny, czarna porzeczka)
Migdałowa kruszonka (crunch)
- 1dL cukru pudru
- 1 dl mąki
- 1 dl zmielonych migdałów
- 50 g masła, zimnego
Lukier
- 1dL cukru pudru
- 1 łyżka wody
Przygotowanie:
- W misce wymieszaj mąkę, cukier, masło i proszek do pieczenia.
- Dodaj jajko, mleko, i skórkę z cytryny. Wymieszaj delikatnie. Dodaj owoce.
- Rosmaruj ciasto na blaszy o szerokości 35 x 45 cm.
- Wymieszaj masło z mąką, cukrem i migdałami na kruszonkę. Posyp ciasto.
- Piecz ciasto w temperaturze 170 º C (termoobieg) przez 30 minut.
- Utrzyj lukier i rosmaruj na ostygniętym cieście
MOJA
OPINIA: Przepyszne ciasto! Smakuje wybornie. Każdy kto próbował prosił o przepis, idealne na każdą okazję. Można mixować i dodać więcej owoców. Nie jest bardzo słodkie, idealnie mokre. Prosty i szybki do przygotowania przepis. Konsystencja przed włożeniem do pieca ma być bardzo luźna. Bardzo polecam.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda naprawdę fantastycznie - widzę, że polałaś je dodatkowo lukrem, pychotka! Czy często pieczesz? Ja, nie wyobrażam sobie tygodnia bez dobrego, swojskiego ciasta. Ostatnio, często piekę ciasta z przepisów widniejących na tym portalu: https://basiazsercem.pl/. Ty również powinnaś na niego zajrzeć!
OdpowiedzUsuń