Bardzo wilgotne ciasto owocowe od CO DO JEDZENIA

Czas na ciasto z owocami. Smaczne, maślane i rozpływające się w ustach. 

Oryginalny przepis pochodzi z bloga www.codojedzenia.pl

Składniki:

(1 dl= 100 ml)


  • 5 dl mąki
  • 2 dl cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko, lekko rozmącone
  • 1 ½ dl mleka
  • 100g masła, miękkiego
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 4 dl świeżych lub mrożonych owoców (jagody, maliny,jeżyny, czarna porzeczka)
Migdałowa kruszonka (crunch)

  • 1dL cukru pudru
  • 1 dl mąki
  • 1 dl zmielonych migdałów
  • 50 g masła, zimnego
Lukier

  • 1dL cukru pudru
  • 1 łyżka wody
Przygotowanie:

  • W misce wymieszaj mąkę, cukier, masło i proszek do pieczenia.
  • Dodaj jajko, mleko,  i skórkę z cytryny. Wymieszaj delikatnie. Dodaj owoce.
  • Rosmaruj ciasto na blaszy o szerokości  35 x 45 cm.
  • Wymieszaj masło  z mąką, cukrem i migdałami na kruszonkę. Posyp ciasto.
  • Piecz ciasto w temperaturze 170 º C (termoobieg) przez 30 minut.
  • Utrzyj lukier i rosmaruj na ostygniętym cieście

Oryginalne wykonanie z http://codojedzenia.pl/


MOJA OPINIA: Przepyszne ciasto! Smakuje wybornie. Każdy kto próbował prosił o przepis, idealne na każdą okazję. Można mixować i dodać więcej owoców. Nie jest bardzo słodkie, idealnie mokre. Prosty i szybki do przygotowania przepis. Konsystencja przed włożeniem do pieca ma być bardzo luźna. Bardzo polecam.


Ciasto owocowe www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com 


Komentarze

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wygląda naprawdę fantastycznie - widzę, że polałaś je dodatkowo lukrem, pychotka! Czy często pieczesz? Ja, nie wyobrażam sobie tygodnia bez dobrego, swojskiego ciasta. Ostatnio, często piekę ciasta z przepisów widniejących na tym portalu: https://basiazsercem.pl/. Ty również powinnaś na niego zajrzeć!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz