PRZEPIS Z JADŁONOMIA
Składniki na 1 litr lodów:
- 2 puszki mleka kokosowego / 800 ml
- ⅔ szklanki masła orzechowego
- ½ szklanki cukru trzcinowego
- ¼ łyżeczki cynamonu
- ¼ łyżeczki soli morskiej
Składniki na chrupki orzechowe:
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki orzechów arachidowych
- ½ łyżki syropu klonowego
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Przygotowanie bazy: wszystkie składniki dodać do małego rondelka z grubym dnem, kiedy zacznie się gotować zmniejszyć ogień i gotować 3 – 5 minut ciągle mieszając. Masa powinna mieć beżowy kolor i być lekko gęsta. Gotową masę przelać do pudełka na lody (najlepsze będzie plastikowe) i chłodzić na blacie przez godzinę. Po godzinie przełożyć je na kolejną godzinę do schłodzenia w lodówce.
- Chrupki orzechowe: do pojemniczka blendera dodać wszystkie składniki i zmiksować na pastę, gotową pastę przełożyć na kawałek papieru do pieczenia. Prostokątny kawałek papieru zgiąć na pół, otworzyć, do środka włożyć pastę i przy pomocy wałka lub dłoni rozprasować pastę między papierem na gruby na 1 cm prostokąt. Odłożyć do zamrażarki na godzinę, następnie wyjąć na blat i tuż przed mrożeniem lodów posiekać nożem na grube okruchy.
- Mrożenie: do schłodzonych w lodówce lodów wsypać połowę orzechowych chrupek, resztę włożyć z powrotem do zamrażarki. Masę wymieszać trzepaczką i włożyć do zamrażarki – od tego czasu co godzinę przez 6 godzin wyjmować lody i mieszać zamarzającą masę łyżką, zaczynając od brzegów, tam lody zamarzają najszybciej. Im lepiej i dokładniej będzie pomieszana masa, tym lepsze będą lody. Po ostatnim mieszaniu posypać lody pozostałymi orzechowymi chrupkami, krótko schłodzić i serwować.
Porady:
- Jeśli lody będą dłużej stały w zamrażarce, należy wyjąć je 10 – 15 minut przed podaniem i gałkować przy pomocy łyżki, zamaczanej w kubku z czystą, gorącą wodą. Na początku będą bardzo twarde, ale po kwadransie w temperaturze pokojowej bez problemu dadzą się gałkować gorącą łyżką do lodów.
- Przetrzymując lody w zamrażarce przez kilka tygodni, warto ustawić poziom mrożenia na średni lub minimalny – im niższa będzie temperatura w zamrażarce, tym łatwiej będzie je gałkować.
Oryginalne wykonanie z www.jadlonomia.com |
MOJA
OPINIA: Lody testowane przez kilku smakoszy i nikt sie nie zachwycał. W smaku mocno wyczuwalne mleko kokosowe, które nie połączyło się w ciekawy smak z masłem orzechowym. Po zjedzeniu jednej porcji bardzo mdli. Pomimo częstego mieszania bardzo twarde po wyciągnięciu z zamrażarki- nie mają konsystencji lodów- bardziej skały. 5 za chrupki orzechowe- bo są pyszne!
MOJA OCENA: 2
Weganskie lody bez maszynki www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com |
Szkoda, ze nie wyszly. Polecam takie z banana z roznymi dodatkami. Sa pyszne i latwe do zrobienia.
OdpowiedzUsuń