Wegańskie lody bez maszynki – lody orzechowe z orzechowymi chrupkami od JADŁONOMIA

PRZEPIS Z JADŁONOMIA

Składniki na 1 litr lodów:


  • 2 puszki mleka kokosowego / 800 ml
  • ⅔ szklanki masła orzechowego
  • ½ szklanki cukru trzcinowego
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki soli morskiej

Składniki na chrupki orzechowe:

  • 2 łyżki masła orzechowego 
  • 2 łyżki orzechów arachidowych 
  • ½ łyżki syropu klonowego 
  • szczypta soli

Przygotowanie:


  1. Przygotowanie bazy: wszystkie składniki dodać do małego rondelka z grubym dnem, kiedy zacznie się gotować zmniejszyć ogień i gotować 3 – 5 minut ciągle mieszając. Masa powinna mieć beżowy kolor i być lekko gęsta. Gotową masę przelać do pudełka na lody (najlepsze będzie plastikowe) i chłodzić na blacie przez godzinę. Po godzinie przełożyć je na kolejną godzinę do schłodzenia w lodówce.
  2. Chrupki orzechowe: do pojemniczka blendera dodać wszystkie składniki i zmiksować na pastę, gotową pastę przełożyć na kawałek papieru do pieczenia. Prostokątny kawałek papieru zgiąć na pół, otworzyć, do środka włożyć pastę i przy pomocy wałka lub dłoni rozprasować pastę między papierem na gruby na 1 cm prostokąt. Odłożyć do zamrażarki na godzinę, następnie wyjąć na blat i tuż przed mrożeniem lodów posiekać nożem na grube okruchy.
  3. Mrożenie: do schłodzonych w lodówce lodów wsypać połowę orzechowych chrupek, resztę włożyć z powrotem do zamrażarki. Masę wymieszać trzepaczką i włożyć do zamrażarki – od tego czasu co godzinę przez 6 godzin wyjmować lody i mieszać zamarzającą masę łyżką, zaczynając od brzegów, tam lody zamarzają najszybciej. Im lepiej i dokładniej będzie pomieszana masa, tym lepsze będą lody. Po ostatnim mieszaniu posypać lody pozostałymi orzechowymi chrupkami, krótko schłodzić i serwować.
 Porady:

  • Jeśli lody będą dłużej stały w zamrażarce, należy wyjąć je 10 – 15 minut przed podaniem i gałkować przy pomocy łyżki, zamaczanej w kubku z czystą, gorącą wodą. Na początku będą bardzo twarde, ale po kwadransie w temperaturze pokojowej bez problemu dadzą się gałkować gorącą łyżką do lodów.
  • Przetrzymując lody w zamrażarce przez kilka tygodni, warto ustawić poziom mrożenia na średni lub minimalny – im niższa będzie temperatura w zamrażarce, tym łatwiej będzie je gałkować.

Oryginalne wykonanie z www.jadlonomia.com


MOJA OPINIA: Lody testowane przez kilku smakoszy i nikt sie nie zachwycał.  W smaku mocno wyczuwalne mleko kokosowe, które nie połączyło się w ciekawy smak z masłem orzechowym. Po zjedzeniu jednej porcji bardzo mdli. Pomimo częstego mieszania bardzo twarde po wyciągnięciu z zamrażarki- nie mają konsystencji lodów- bardziej skały. 5 za chrupki orzechowe- bo są pyszne!
MOJA OCENA: 2


Weganskie lody bez maszynki www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com








Komentarze

  1. Szkoda, ze nie wyszly. Polecam takie z banana z roznymi dodatkami. Sa pyszne i latwe do zrobienia.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz