Jajko pieczone w avokado od KUCHNIA DLA LIDLA

PRZEPIS Z KUCHNIA LIDLA

Składniki:
  • 2 dojrzałe awokado
  • 4 jajka
  • 2 plasterki boczku wędzonego
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • sól
  • pieprz


    Przygotowanie:
    • Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestki. Miejsce po pestce delikatnie poszerzamy, wyciągając część miąższu łyżeczką. Owoce układamy skórką do dołu w naczyniu żaroodpornym.
    • Do zagłębień po pestkach wbijamy po jednym jajku. Oprószamy je odrobiną soli i pieprzu. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na mniej więcej 10-15 minut, aż białko całkowicie się zetnie.
    • Na rozgrzaną patelnię posmarowaną odrobiną tłuszczu wkładamy plasterki boczku i obsmażamy z dwóch stron. Zdejmujemy boczek z patelni, a gdy ostygnie, kruszymy go na mniejsze kawałki.
    • Upieczone awokado wyjmujemy z piekarnika, dekorujemy odrobiną chrupiącego boczku oraz posiekanym szczypiorkiem. Podajemy na ciepło.
    Oryginalne wykonanie z www.kuchnialidla.pl

    MOJA OPINIA: Danie wygląda przepięknie. Robi się je bardzo szybko i prosto. Jednak jest trochę mdłe. Samo jajko wychodzi pyszne.
    MOJA OCENA: 4


    Awokado z jajkiem www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com



    Komentarze

    Prześlij komentarz