Bułeczki cynamonowe od KWESTIA SMAKU

PRZEPIS Z KWESTIA SMAKU

Składniki na ciasto:
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 1 saszetka drożdży instant (7 g) lub 30 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 70 g miękkiego masła
  • do posmarowania: 1 jajko + 2 łyżki mleka

Składniki na nadzienie:
  • 70 g masła
  • 20 g cynamonu w proszku
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 1/2 szklanki drobnego cukru (trzcinowego lub białego)
  • skórka starta z 1/2 cytryny


Składniki na lukier:
  • sok z 1 cytryny
  • ok. 1 i 1/2 szklanki cukru pudru


    Przygotowanie:
    • Do ciepłego mleka wsypać drożdże i wymieszać, odstawić na 5 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i sól. Wymieszać, zrobić wgłębienie, wlać w nie mleko z drożdżami i wymieszać łyżką.
    • Następnie zacząć wyrabiać ciasto dodając jajko i żółtka. Po ok. 5 minutach wyrabiania dodać masło i dalej wyrabiać (ręcznie, hakiem miksera planetarnego lub w maszynie do chleba) przez ok. 10 minut aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Przykryć folią i odstawić na 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia.
    • Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę lub blat i wygniatać przez chwilę pozbywając się pęcherzy powietrza. Ciasto podzielić na 2 części i każdą rozwałkować na placek o wymiarach 30 x 30 cm. Placki z ciasta kolejno smarować roztopionym masłem i posypać mieszanką cynamonu, cukru wanilinowego, drobnego cukru i startej skórki.
    • Zawinąć ciasto w roladki i każdą pokroić w poprzek na 12 plasterków o grubości ok. 2 cm. Wszystkie ułożyć na dużej prostokątnej blaszce z zachowaniem odstępów. Odstawić na ok. 45 minut do wyrośnięcia.
    • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wierzch bułeczek posmarować roztrzepanym z mlekiem jajkiem i piec na złoty kolor przez ok. 20 minut. Po upieczeniu polać lukrem: zagotować sok z cytryny, dodać cukier puder i wymieszać.


    Oryginalne wykonanie z www.kwestiasmaku.com


    MOJA OPINIA: Nie są to takie rollsy jak jeszcze jakiś czas temu jadło się na wrocławskim rynku, ale bułeczki są smaczne i proste do przygotowania. Trzeba mieć trochę czasu, żeby co jakiś czas doglądać rosnącego ciasta, ale warto spróbować. W moim rodzinnym domu wszystkim smakowały!
    MOJA OCENA: 5


    Bułeczki cynamonowe, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com




    Komentarze

    1. A spróbuj tych: http://gwiazdywkuchni.pl/Przepis,cynamonowe-slimaczki.php - robiłem i wyszły super

      OdpowiedzUsuń

    Prześlij komentarz