PRZEPIS Z KWESTIA SMAKU
Składniki:
- 250 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 170 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 g jagód (ok. 1 szklanki)
- Wymieszać jogurt z jajkami i cukrem wanilinowym za pomocą rózgi, widelcem lub mikserem na wolnych obrotach. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać lub zmiksować do połączenia się składników na gładką i jednolitą masę. Dodać jagody i delikatnie wymieszać łyżką.
- Rozgrzać patelnię (np. dużą naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką), nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka zachowując odstępy.
- Smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (około 2,5 minuty). Można smażyć beztłuszczowo, ale ja dodaję małą ilość masła na patelnię, dla smaku i ładnego zrumienienia placków.
- Przewrócić placki na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, przez około 2 minuty. Przed smażeniem następnej partii placków patelnię wytrzeć ręcznikiem papierowym lub gąbką.
Oryginalne wykonanie z www.kwestiasmaku.com |
Są przepyszne. Dobry sposób na śniadanie w weekend!
OdpowiedzUsuń