Puszyste placki jogurtowe z jagodami

PRZEPIS Z KWESTIA SMAKU

Składniki:
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 170 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g jagód (ok. 1 szklanki)

Przygotowanie:
  • Wymieszać jogurt z jajkami i cukrem wanilinowym za pomocą rózgi, widelcem lub mikserem na wolnych obrotach. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać lub zmiksować do połączenia się składników na gładką i jednolitą masę. Dodać jagody i delikatnie wymieszać łyżką.
  • Rozgrzać patelnię (np. dużą naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką), nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka zachowując odstępy.
  • Smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (około 2,5 minuty). Można smażyć beztłuszczowo, ale ja dodaję małą ilość masła na patelnię, dla smaku i ładnego zrumienienia placków.
  • Przewrócić placki na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, przez około 2 minuty. Przed smażeniem następnej partii placków patelnię wytrzeć ręcznikiem papierowym lub gąbką.
Oryginalne wykonanie z www.kwestiasmaku.com

MOJA OPINIA: Placki są pyszne. Można je piec bez użycia tłuszczu, jeżeli ma się dobrą patelnię;) Są mało słodkie - dobre dla dbających o linię, Ci, którzy wolą coś słodszego powinni dosłodzić ciasto, ewentualnie polać naleśniki syropem klonowym albo posypać cukrem pudrem. Pachną jak gofry. Podczas pieczenia warto poczekać, piec je na wolnym ogniu, żeby nie było zakalca. Z przepisu wychodzą 4 porcje. 

MOJA OCENA: 5



Amerykańskie naleśniki z jagodami, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com

Komentarze

  1. Są przepyszne. Dobry sposób na śniadanie w weekend!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz