Ryż smażony po kantońsku


PRZEPIS Z POEZJA SMAKU

Składniki:
  • 2 torebki ryżu (200g)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 3 jajka
  • 2-3 cebulki dymki (białe i zielone części)
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • szczypta cukru (najlepiej brązowego ale niekoniecznie)
  • sezam do posypania (opcjonalnie)
  • olej lub oliwa do smażenia
  • dodatki do wyboru (warzywne, rybne lub mięsne):gotowe mieszanki warzyw mrożone, pierś z kurczaka, boczek, mielone mięso wieprzowe, łosoś, krewetki, brokuły, kalafior, por, kiełki, pędy bambusa, papryka, marchewka, fasolka szparagowa, mrożony groszek, rzodkiewka i inne.

Przygotowanie:

  • Ryż gotujemy w osolonym wrzątku wraz z łyżeczką kurkumy przez 1-2 minuty krócej niż podano na opakowaniu.
  • W czasie gdy ryż się gotuje, roztrzepujemy jajka i dodajemy do nich 2 łyżki sosu sojowego. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju i gdy będzie gorący wlewamy jajka. Smażymy omlet – czekamy aż zetną się prawie całe i przekręcamy omlet na drugą stronę. Smażymy jeszcze chwilkę i zdejmujemy.
  • Na woku lub bardzo dużej patelni ponownie rozgrzewamy mocno olej. Gdy będzie skwierczał dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, a za chwilę mięso (jeśli używamy). Solimy. Podsmażamy przez chwilę i dodajemy najtwardsze warzywa (np.: marchewka, kalafior). Ja tym razem użyłam samych warzyw. Cały czas mieszając, dodając stopniowo miększe warzywa i pokrojoną dymkę. Jeśli używamy warzyw mrożonych, nie musimy ich rozmrażać pod warunkiem, że dodajemy je partiami (musi się smażyć, a nie gotować).
  • Omlet kroimy w paski i dodajemy do warzyw. Ugotowany ryż odcedzamy i wsypujemy na wok. Polewamy całość sosem stworzonym z 4 łyżek sosu sojowego, 2 łyżek oleju sezamowego, chili, imbiru, cukru i wyciśniętych czosnków. Mieszamy całość. Smażony ryż posypujemy sezamem i od razu podajemy.

Oryginalne wykonanie z www.poezja-smaku.pl

MOJA OPINIA: Moje zdjęcie nie wyszło tak ładnie ale ryż jest bardzo smaczny. Swój przygotowałam z marchewką, porem, groszkiem, cebulą, czosnkiem, pieczarkami, a obok podałam krewetki w cieście. Polecam, szybkie i smaczne danie! Smaczne i zdrowe.

MOJA OCENA: 5 

Ryż po kantońsku,  www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com


Komentarze