PRZEPIS Z POEZJA SMAKU
Składniki:
- 2 torebki ryżu (200g)
- 1 łyżeczka kurkumy
- 3 jajka
- 2-3 cebulki dymki (białe i zielone części)
- 6 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki chili w proszku
- szczypta cukru (najlepiej brązowego ale niekoniecznie)
- sezam do posypania (opcjonalnie)
- olej lub oliwa do smażenia
- dodatki do wyboru (warzywne, rybne lub mięsne):gotowe mieszanki warzyw mrożone, pierś z kurczaka, boczek, mielone mięso wieprzowe, łosoś, krewetki, brokuły, kalafior, por, kiełki, pędy bambusa, papryka, marchewka, fasolka szparagowa, mrożony groszek, rzodkiewka i inne.
Przygotowanie:
- Ryż gotujemy w osolonym wrzątku wraz z łyżeczką kurkumy przez 1-2 minuty krócej niż podano na opakowaniu.
- W czasie gdy ryż się gotuje, roztrzepujemy jajka i dodajemy do nich 2 łyżki sosu sojowego. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju i gdy będzie gorący wlewamy jajka. Smażymy omlet – czekamy aż zetną się prawie całe i przekręcamy omlet na drugą stronę. Smażymy jeszcze chwilkę i zdejmujemy.
- Na woku lub bardzo dużej patelni ponownie rozgrzewamy mocno olej. Gdy będzie skwierczał dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, a za chwilę mięso (jeśli używamy). Solimy. Podsmażamy przez chwilę i dodajemy najtwardsze warzywa (np.: marchewka, kalafior). Ja tym razem użyłam samych warzyw. Cały czas mieszając, dodając stopniowo miększe warzywa i pokrojoną dymkę. Jeśli używamy warzyw mrożonych, nie musimy ich rozmrażać pod warunkiem, że dodajemy je partiami (musi się smażyć, a nie gotować).
- Omlet kroimy w paski i dodajemy do warzyw. Ugotowany ryż odcedzamy i wsypujemy na wok. Polewamy całość sosem stworzonym z 4 łyżek sosu sojowego, 2 łyżek oleju sezamowego, chili, imbiru, cukru i wyciśniętych czosnków. Mieszamy całość. Smażony ryż posypujemy sezamem i od razu podajemy.
Oryginalne wykonanie z www.poezja-smaku.pl |
MOJA OPINIA: Moje zdjęcie nie wyszło tak ładnie ale ryż jest bardzo smaczny. Swój przygotowałam z marchewką, porem, groszkiem, cebulą, czosnkiem, pieczarkami, a obok podałam krewetki w cieście. Polecam, szybkie i smaczne danie! Smaczne i zdrowe.
MOJA OCENA: 5
Ryż po kantońsku, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz