PRZEPIS Z MOJE WYPIEKI
Składniki:
- 200 g wiórków kokosowych,
- 100 ml śmietany kremówki,
- 70 g cukru pudru,
- 70 g masła,
- opcjonalnie: kilka kropli aromatu rumowego,
- 200 g mlecznej czekolady
Przygotowanie:
- W naczyniu wymieszać wiórki z cukrem pudrem. W małym garnuszku podgrzać kremówkę i masło, aż masło się rozpuści. Rozpuszczoną miksturę wlać na wiórki, dodać aromatu, wymieszać.
- Z mikstury uformować kulki wielkości orzecha włoskiego (będzie ciężko, ale raczej ściskając wiórki w dłoni). Układać je na papierze do pieczenia, przykryć folią aluminiową, schłodzić przez minimum godzinę.
- Rozpuścić mleczną czekoladę (w kąpieli wodnej lub mikrofali). Każdą kulkę zanurzyć w czekoladzie (można sobie pomóc wykałaczką), wyłożyć na papier, by czekolada stwardniała (trwa to dość długo, można włożyć do lodówki, będzie szybciej; ja po prostu odstawiłam na noc w chłodniejsze miejsce).
- Przechowywać w lodówce (jeśli dłuższy czas, ja trzymałam na stole w kuchni przez 1 dzień, konsystencja była idealna).
Oryginalny przepis z www.mojewypieki.com |
Komentarze
Prześlij komentarz