PRZEPIS MOJE WYPIEKI
Składniki:
- 300 ml mleka skondensowanego z puszki, niesłodzonego (może być kremówka),
- 3/4 szklanki cukru,
- 1/3 kostki masła,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki doprowadzić do wrzenia w garnku z grubym dnem cały czas mieszając.
- Gdy masa będzie beżowa, gęsta i wykaże tendencje do przypalania się (u mnie zeszło około 15 minut), zdjąć garnek z ognia i ucierać masę kilka minut.
- Wyraźnie gęstą masę wylać do malutkiej keksówki/naczynia wyłożonego folią aluminiową (by było ją łatwiej później wyjąć). Schłodzić. Wyjąć i pokroić wg uznania.
- Podobno, im dłużej krówki gotowane, a później ucierane tym bardziej kruche.
Oryginalne wykonanie z www.mojewypieki.com |
Komentarze
Prześlij komentarz