Qurrito niczym z KFC



PRZEPIS Z TO TYLKO BLOG

Składniki:
  • 1 pierś z kurczaka,
  • sos BBQ,
  • ser cheddar (lub inny twardy żółty ser) starty na tarce,
  • 2 tortille pszenne
Marynata:
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 łyżeczka papryki ostrej,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • chili i tabasco (opcjonalnie)
Panierka:
  • 100 g mąki,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu,
  • 1/3 łyżeczki chili,
  • 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej,
  • 1/3 łyżeczki oregano,
  • 1/3 łyżeczki bazylii,
  • 1/4 łyżeczki imbiru,
  • 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
  • Umyte mięso osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w paski (na 1 qurrito potrzebujemy 4-5 pasków).
  • Składniki marynaty wymieszać i dokładnie obtoczyć w niej mięso, odstawić najlepiej na 2 godziny do lodówki (można nawet dłużej wówczas mięso nabierze lepszego smaku).
  • Wszystkie składniki panierki wymieszać. Pokrojone i zamarynowane cząstki mięsa panierować w mące z przyprawami, zamoczyć w wodzie i ponownie w mące mocno ściskając każdy kawałek ręką aby panierka dobrze przylegała. Smażyć na gorącym, najlepiej głębokim tłuszczu w rondelku na złocisty kolor. Po usmażeniu osączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym.
  • Na połowie placka tortilli ułożyć cząstki kurczaka, polać sosem BBQ, posypać serem, złożyć na pół i zasmażyć na suchej patelni (zwykłej lub grillowej), aż ser się rozpuści.
  • Pokroić w trójkąty i smacznego!
Oryginalne wykonanie z www.to-tylko-blog.blog.pl

MOJA OPINIA: podobno jest lepsze niż to w KFC, prawie identyczne. Takie dostałam recenzje. Smaczne i szybkie do zrobienia. Mało tam warzyw, a w zasadzie wcale, ale chyba każdy facet za tym szaleje. Dobre zarówno na obiad jak i przekąskę na imprezie. Ja robiłam z sosem BBQ jedne, a drugie z meksykańskim.

MOJA OCENA: 5

Komentarze

Prześlij komentarz