Blok czekoladowy



PRZEPIS Z PYSIAMN

Składniki:
  • mleko w proszku 500 g (nie granulowane), 
  • 5 łyżek kakao, 
  • 1/2 szklanki wody, 
  • 250 g masła lub margaryny, 
  • 1 i 1/2 szklanki cukru, 
  • 250 g herbatników, 
  • 200 g orzechów włoskich, 
  • można dodać inne bakalie

Przygotowanie:
  • Masło i cukier z wodą rozpuścić w rondelku potem ostudzić nie musi być do zimna.
  • Mleko w proszku wymieszać dokładnie z cacao, dodać przestudzony tłuszcz i szybko energicznie mieszać, szybko gęstnieje więc trzeba to robić szybko, ja robie to zwykłą łyżką bez miksera. Jak będzie już lśniąca gładka masa dodać pokruszone wcześniej herbatniki i orzechy.
  • Na koniec masę przelać do blachy, np  „keksówki”.
  • Odstawić na noc do lodówki.
  • Dobrze wysmarować blachę oliwą - wtedy blok ładnie od niej odchodzi.

Oryginalne wykonanie z www.pysiamn.blox.pl

MOJA OPINIA: są osoby, które twierdzą, że ten blok to ich wspomnienie z dzieciństwa. Ja tam jadłam to pierwszy raz. Jest bardzo dobry i łatwy do przygotowania. Tylko mleko w proszku ciężko jest znaleźć. Dodałam do niego orzechy włoskie, laskowe i herbatniki. Te ostatnie były lekko słonawe i to mi trochę przeszkadza. Myślę, że następną wersję zrobię z rodzynkami i orzechami, fajne byłyby te małe petitki. Warto wypróbować ten przepis.

MOJA OCENA: 4,5


Komentarze

Prześlij komentarz