PRZEPIS Z PYSIAMN
Składniki:
- mleko w proszku 500 g (nie granulowane),
- 5 łyżek kakao,
- 1/2 szklanki wody,
- 250 g masła lub margaryny,
- 1 i 1/2 szklanki cukru,
- 250 g herbatników,
- 200 g orzechów włoskich,
- można dodać inne bakalie
Przygotowanie:
- Masło i cukier z wodą rozpuścić w rondelku potem ostudzić nie musi być do zimna.
- Mleko w proszku wymieszać dokładnie z cacao, dodać przestudzony tłuszcz i szybko energicznie mieszać, szybko gęstnieje więc trzeba to robić szybko, ja robie to zwykłą łyżką bez miksera. Jak będzie już lśniąca gładka masa dodać pokruszone wcześniej herbatniki i orzechy.
- Na koniec masę przelać do blachy, np „keksówki”.
- Odstawić na noc do lodówki.
- Dobrze wysmarować blachę oliwą - wtedy blok ładnie od niej odchodzi.
Oryginalne wykonanie z www.pysiamn.blox.pl |
MOJA OPINIA: są osoby, które twierdzą, że ten blok to ich wspomnienie z dzieciństwa. Ja tam jadłam to pierwszy raz. Jest bardzo dobry i łatwy do przygotowania. Tylko mleko w proszku ciężko jest znaleźć. Dodałam do niego orzechy włoskie, laskowe i herbatniki. Te ostatnie były lekko słonawe i to mi trochę przeszkadza. Myślę, że następną wersję zrobię z rodzynkami i orzechami, fajne byłyby te małe petitki. Warto wypróbować ten przepis.
MOJA OCENA: 4,5
Blok czekoladowy, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com |
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuń