Placuszki makaronowe z zupek chińskich



PRZEPIS Z OSTRA NA SŁODKO


Składniki:
  • zupka chińska (rosół),
  • cebula,
  • papryka,
  • por,
  • jajko,
  • 2 łyżki mąki,
  • olej
Przygotowanie:
  • Zupkę chińską zalewamy odrobiną wrzątku, tak aby przykrywała makaron, wrzucamy przyprawy, mieszamy.
  • Cebulę i pora drobno siekamy i podsmażamy na odrobinie oleju.
  • Paprykę kroimy w kosteczkę.
  • Przygotowane warzywa dodajemy do napęczniałego makaronu, dodajemy jajko i mąkę, wszystko dokładnie mieszamy.
  • Na patelni rozgrzewamy olej, małe kotleciki smażymy po 2 min z każdej strony. Odsączamy na ręczniku i jemy gorące.


Oryginalne wykonanie z www.ostra-na-slodko.pl


MOJA OPINIA:  w ogóle nie czuć, że placuszki są z makaronu, a na pewno nikt by się nie spodziewał, że z zupki chińskiej. Bardzo fajna przystawka. Na pewno zrobię jeszcze nie jeden raz. Smaczne i szybkie do przyrządzenia. Może trochę tuczące, ale jeżeli odsączy się je na ręcznikach jednorazowych, to nie mają w sobie aż tak dużo oleju. Z przepisu wychodzi około 16 sztuk. Jeżeli zupka jest łagodna warto dodać odrobinę pieprzu. Podałam z sosem słodko-pikantnym, dobre są również z ketchupem. 

MOJA OCENA: 5


Placuszki makaronowe z zupek chińskich, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com

Komentarze