PRZEPIS Z OSTRA NA SŁODKO
Składniki:
- zupka chińska (rosół),
- cebula,
- papryka,
- por,
- jajko,
- 2 łyżki mąki,
- olej
Przygotowanie:
- Zupkę chińską zalewamy odrobiną wrzątku, tak aby przykrywała makaron, wrzucamy przyprawy, mieszamy.
- Cebulę i pora drobno siekamy i podsmażamy na odrobinie oleju.
- Paprykę kroimy w kosteczkę.
- Przygotowane warzywa dodajemy do napęczniałego makaronu, dodajemy jajko i mąkę, wszystko dokładnie mieszamy.
- Na patelni rozgrzewamy olej, małe kotleciki smażymy po 2 min z każdej strony. Odsączamy na ręczniku i jemy gorące.
Oryginalne wykonanie z www.ostra-na-slodko.pl |
MOJA OPINIA: w ogóle nie czuć, że placuszki są z makaronu, a na pewno nikt by się nie spodziewał, że z zupki chińskiej. Bardzo fajna przystawka. Na pewno zrobię jeszcze nie jeden raz. Smaczne i szybkie do przyrządzenia. Może trochę tuczące, ale jeżeli odsączy się je na ręcznikach jednorazowych, to nie mają w sobie aż tak dużo oleju. Z przepisu wychodzi około 16 sztuk. Jeżeli zupka jest łagodna warto dodać odrobinę pieprzu. Podałam z sosem słodko-pikantnym, dobre są również z ketchupem.
MOJA OCENA: 5
Placuszki makaronowe z zupek chińskich, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz