PRZEPIS Z KUCHNIA ALISZ
Składniki, 2 porcje:
- pierś z kurczaka,
- łyżeczka curry,
- pół czerwonej papryki,
- pół młodej cukinii,
- 7 pieczarek,
- garść kiełków rzodkiewki,
- łyżka oliwy z oliwek
Sos:
- pół puszki krojonych pomidorów,
- 2 małe ząbki czosnku,
- łyżeczka curry,
- łyżka oliwy z oliwek
- Kurczaka pokroić w cienkie paski, zamarynować w oliwie i curry i wstawić do lodówki na 2h.
- Składniki na sos wymieszać ze sobą, odparować na patelni do uzyskania gęstej konsystencji.
- Pokroić warzywa.
- Na rozgrzaną patelnię grillową wrzucić kurczaka, a po chwili dodać warzywa. Grillować do odparowania soków i przyrumienienia.
- Warzywa wymieszać z kiełkami i ułożyć na pomidorowym sosie curry.
Oryginalne wykonanie z www.kuchniaalisz.blogspot.com |
MOJA OPINIA: przepis w oryginale był podany do kuskus, ja podałam z ryżem. Bardzo smaczne danie. Sos jest świetny, idealnie pasuje do warzyw. W zasadzie nie użyłam soli i pieprzu, a danie miało dobry smak, fajny aromat. Jest lekkie i szybkie w wykonaniu. Jedyne co radzę to kurczaka smażyć raczej na końcu, bo wtedy nie wyjdzie suchy.
MOJA OCENA: 5
Grillowane warzywa z kurczakiem, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com |
Ja idę krok dalej i staram się umilić sobie życie :D Wszystko przygotowuję na grillu elektrycznym zarówno warzywa, jak i mięsko. Tylko ryż gotuję no bo wiadomo nie ma innej możliwości jego przygotowania :) Grillowanie potraw pomaga w zachowaniu smaku potrawy i ograniczeniu tłuszczu. Dla mnie opcja idealna bo jak typowa kobieta, jestem ciągle na diecie :d
OdpowiedzUsuń