Grillowane warzywa z kiełkami i kurczakiem od KUCHNIA ALISZ



PRZEPIS Z KUCHNIA ALISZ


Składniki, 2 porcje:
  • pierś z kurczaka,
  • łyżeczka curry,
  • pół czerwonej papryki,
  • pół młodej cukinii,
  • 7 pieczarek,
  • garść kiełków rzodkiewki,
  • łyżka oliwy z oliwek
Sos:
  • pół puszki krojonych pomidorów,
  • 2 małe ząbki czosnku,
  • łyżeczka curry,
  • łyżka oliwy z oliwek


Przygotowanie:
  • Kurczaka pokroić w cienkie paski, zamarynować w oliwie i curry i wstawić do lodówki na 2h.
  • Składniki na sos wymieszać ze sobą, odparować na patelni do uzyskania gęstej konsystencji.
  • Pokroić warzywa.
  • Na rozgrzaną patelnię grillową wrzucić kurczaka, a po chwili dodać warzywa. Grillować do odparowania soków i przyrumienienia.
  • Warzywa wymieszać z kiełkami i ułożyć na pomidorowym sosie curry.

Oryginalne wykonanie z www.kuchniaalisz.blogspot.com

MOJA OPINIA:  przepis w oryginale był podany do kuskus, ja podałam z ryżem. Bardzo smaczne danie. Sos jest świetny, idealnie pasuje do warzyw. W zasadzie nie użyłam soli i pieprzu, a danie miało dobry smak, fajny aromat. Jest lekkie i szybkie w wykonaniu. Jedyne co radzę to kurczaka smażyć raczej na końcu, bo wtedy nie wyjdzie suchy.

MOJA OCENA: 5

Grillowane warzywa z kurczakiem, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com




Komentarze

  1. Agnieszka Maciąg30 czerwca 2020 14:09

    Ja idę krok dalej i staram się umilić sobie życie :D Wszystko przygotowuję na grillu elektrycznym zarówno warzywa, jak i mięsko. Tylko ryż gotuję no bo wiadomo nie ma innej możliwości jego przygotowania :) Grillowanie potraw pomaga w zachowaniu smaku potrawy i ograniczeniu tłuszczu. Dla mnie opcja idealna bo jak typowa kobieta, jestem ciągle na diecie :d

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz