PRZEPIS Z MOJE WYPIEKI
Składniki na 8 sztuk:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g masła
- 2 jajka
- 180 g cukru (lub mniej)
- 100 g mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g malin
- cukier puder do oprószenia (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Masło i czekoladę umieścić w garnuszku i ogrzewać na małej mocy, do rozpuszczenia, mieszając. Lekko przestudzić.
- Czekoladę i pozostałe składniki (oprócz malin) umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką masę. Wrzucić maliny i lekko wymieszać.
- Powstałą masę nałożyć do foremek od muffinek (najlepsze silikonowe lub papierowe papilotki), do 3/4 wysokości.
- Piec w temperaturze 180°C przez około 20 minut (nie pieczemy do tzw. suchego patyczka). Można jeść prosto z foremek ciepłe, dopiero całkowicie wystudzone dobrze odchodzą od papierków.
Oryginalne wykonanie z www.mojewypieki.com |
MOJA OPINIA: babeczki są mocno czekoladowe, a maliny fajnie przełamują smak. Połączenie idealne. Od razu zrobiłam dwie porcje i wyszło mi około 25 sztuk. Zawsze ostrożnie nakładam masę do foremek i wolę, żeby babeczka wyszła mniejsza, a nie wyleciała mi w trakcie pieczenia. I to pewnie jest przyczyną mojej większej ilości babeczek. Piekłam je 18 minut bez termoobiegu. POLECAM - proste w wykonaniu i bardzo smaczne.
MOJA OCENA: 5!
Babeczki czekoladowe z malinami, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com |
bo to jest najlepsza strona z przepisami!
OdpowiedzUsuńpiękne babeczki, jadłabym :)
Wpadnę kiedyś na Mistrza z taki dla Was;)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń